Składniki/2 porcje – 1 średnia cukinia – 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej – 1 mała cebula – malutka papryka czerwona – 2 marchewki – ząbek czosnku – 8 czarnych oliwek – 150 ml przecieru pomidorowego lub passaty – przyprawy (sól, pieprz, zioła) – parmezan do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Kaszę przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Farsz nakładamy na cukinię i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ją do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu, studzimy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką skrobiemy nasiona i część miąższu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, startą na tarce marchewkę oraz pokrojone oliwki. Pomysł na lekkie, zdrowe, wegetariańskie danie, idealne na obiad lub kolacje.