Składniki (12x26cm): - ¾ szklanki wody - 1 ½ szklanki drobnego cukru - 2 opakowania (2x16g) cukru wanilinowego ( dałam domowy cukier waniliowy) - 250g margaryny lub masła - 2 ½ szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku d pieczenia - 4 średnie jajka (osobno białka i żółtka) - około 1 szklanki bakalii np. z firmy Helio + ¼ szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii - dodatkowo cukier puder do obsypania keksu Wykonanie: - wodę zagotowujemy razem z cukrami, gdy cukier się roztopi, dodajemy margarynę/masło i mieszamy aż do jej rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia - do przestudzonego płynu dodajemy przesianą mąkę , proszek do pieczenia oraz żółtka, miksujemy - do masy dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy bakalie obtoczone wcześniej w mące ziemniaczanej, mieszamy - ciasto przekładamy do 2 małych keksówek ( 12x26cm ) wyłożonych papierem do pieczenia, pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC - gotowy keks studzimy i dopiero zimny posypujemy cukrem pudrem.