Składniki na ok 4 roladki ze schabu : o k 500 g schabu bez kości 2 cykorie łyżeczka soku z cytryny 4 plasterki szynk i musztarda rosyjska lub inna ostra 2 cebule pół litra wody sól, pieprz, papryka ostra 150 ml śmietan y 30% Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około 2,5 cm. Roladki wraz z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy je pół litra wody i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż staną się miękkie (w razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą). Takie roladki można również obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości – nie potrzeba wtedy sosu do podania. Przepis na soczyste, smaczne roladki ze schabu nadziewane szynką i cykorią, podane z sosem śmietanowym. Cykorie siekamy, posypujemy solą i zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Roladki wyjmujemy, a wywar w którym się dusiły zalewamy śmietaną i przyprawiamy. Dla mnie, i pewnie dla każdego mięsożercy jest to danie idealne na elegancki, niedzielny obiad.