KREM KALAFIOROWO-KOKOSOWY

Magdalena

Zupy

28.03.2017 0:18

KREM KALAFIOROWO-KOKOSOWY

Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie - stąd ta czarnuszka 😊 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz czarnuszka grzanki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pomysł na zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Pyszna zupa krem o bardzo ciekawym smaku...czuć kalafior, kokos, ale też nutę czosnku, a dodatek czarnuszki idealnie tu pasuje, gdyż dodaje aromatu i podkręca smak zupy 😉 Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą, w ilości takiej, by cały kalafior znalazł się pod wodą. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/03/krem-kalafiorowo-kokosowy.html