Jabłecznik (Szarlotka)

Karolina
Ciasta
19.03.2017 19:56
Jabłecznik (Szarlotka)

Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: - 2 żółtka - 1 całe jajko - 3 szklanki mąki - 1/2 paczki margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1-2 łyżki śmietany ( opcjonalnie, gdy ciasto jest za suche) - 1/2 szklanka cukru - ok. 3 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać i prażyć na wolnym ogniu, aż się rozgotują. Masa jabłkowa: - 2 kg jabłek (najlepsza antonówka lub szara reneta lub 2 słoiki gotowych jabłek) Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3 ciasta, włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka. Lubię dodać sporo cynamonu, więc jabłka są dość ciemne, lecz kto nie lubi tego składnika może z niego zrezygnować, a i tak będzie pyszny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2015/11/jabecznik-szarlotka.html