Przepis
Składniki:
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2,5 płaskie łyżki cukru
400 ml mleka
1 galaretka truskawkowa
500 ml wrzącej wody
1 Bita Śmietana w proszku
1 Śmietan-fix do ubijania śmietany
200 ml zimnego mleka
0,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (50 g)
Przygotowanie:
Budyń, mąkę oraz cukier wsypać do odrobiny mleka.
Resztę zagotować.
Mieszankę wlać do gotującego się mleka, stale mieszając.
Ściągnąć z płomienia, gdy przestanie gęstnieć.
Po 2-3 minutach wlać gorący budyń do szklanek/salaterek (gdy zrobimy to później, budyń zastygnie i nabierze twardej konsystencji, a chodzi o to, żeby jeszcze gorący nabrał owej konsystencji w naczyniu i tym samym ukształtował się prawidłowo).
Do wrzącej wody wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej włożyć do zimnej wody, co jakiś czas mieszając).
Następnie zostawić, aby lekko zastygł.
Wlać na budyń (musi mieć taką konsystencję, aby nie przeciekł obok budyniu na boki).
Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do miski wlać mleko, wsypać Bitą Śmietanę w proszku oraz Śmietan-fix i ubijać ok. 5 min.
Nałożyć Bitą Śmietanę do salaterek.
Zetrzeć na tarce czekoladę i posypać po wiezchu.
Gotowe serwować.