Pizza zielona, z jarmużem i cukinią

Ania
Obiad
07.03.2017 20:03
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią

Czas przygotowania: 2 h Ciasto na pizzę 25 g drożdże Babuni tradycyjne 1/2 łyżeczki cukru 190 ml mleka 300 g maki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy sok z 1/2 cytryny 1/2 świeżego chilli Dodatki 4 garście świeżego jarmużu 1/2 cukinii 250 g mozzarelli 2 łyżki posiekanego szczypiorku garść świeżej mięty Przygotowanie: 1. Ciasto - do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, kiedy drożdże się rozpuszczą, dodajemy 2 łyżeczki mąki i odstawiamy zaczyn na ok 15 min, drożdże są aktywne kiedy zaczyn się spieni, jeśli nie musimy przygotować nową porcję 2. Ciasto dzielimy na dwie części, rozciągamy dłońmi w dowolny kształt, układamy na blaszce do pizzy lub kamieniu, smarujemy każdy placek porcją pesto, układamy porwany na kawałki ser, jarmuż (ale nie cały, odkładamy kilka na koniec) i cukinio-we paski 7. Fakt nieistotny, najważniejsze to, to, że jest to jedna z lepszych pizz jaką jadłam, szczerze, bardzo dobra, z mocno wyczuwalnym jarmużem, dodatki zapieczone cudownie kontrastują z tymi świeżymi, pizza idealna na lato, bez mięsna, lekka, pełna ziół i jak widać bardzo rustykalna, taka nieperfekcyjna dla mnie jest najcudowniejsza. W misce miksera umieszczamy mąkę, sól, dodajemy spieniony zaczyn, pozostałe mleko, oliwę i pieprz, mieszamy za pomocą haka, wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h w ciepłe miejsce 3.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2016/09/pizza-zielona-z-jarmuzem-i-cukinia.html