Składniki: - 1 kg mąki - 25-30 g drożdży - 3 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 3-3,5 szklanki wody - dowolne dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.) Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Jeśli chcecie dodać dużo dodatków trzeba dodać trochę więcej wody, aby chleb nie był za suchy. Po upieczenie natychmiast wyjąć z blachy i na 5 minut położyć do góry spodem. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki.