Chleb pszenny na drożdżach

Karolina
Śniadania
07.03.2017 19:32
Chleb pszenny na drożdżach

Składniki: - 1 kg mąki - 25-30 g drożdży - 3 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 3-3,5 szklanki wody - dowolne dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.) Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Jeśli chcecie dodać dużo dodatków trzeba dodać trochę więcej wody, aby chleb nie był za suchy. Po upieczenie natychmiast wyjąć z blachy i na 5 minut położyć do góry spodem. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2015/11/chleb-pszenny-na-drozdzach.html