Składniki na około 8-10 bułeczek - 300 g mąki pszennej - 125 ml mleka - 15 g drożdży świeżych - 1 całe jajko - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 60 g roztopionego masła - roztrzepane jajko na wierzch bułeczek - ewent. Mleczne Bułeczki Bułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;) Składniki na około 8-10 bułeczek Kiedy bułeczki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem ( ps. resztę niewykorzystanego jajka możemy użyć do omletu np. dodać szczypiorek, szynkę, ser, pomidor i gotowe ) następnie ostrym nożem, bądź żyletką nacinamy każdą bułeczkę. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę i dzielimy np. na 8 małych kawałków. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, dodajemy 1/2 łyżkę cukru, wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do ruszenia ( czyli wyrośnięcia ).