Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą

Kasia
Obiad
28.02.2017 16:15
Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą

Zobacz też: Po pierwsze: wątróbkę przed oprószeniem mąką dokładnie wytrzyjmy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, po drugie: smażmy bez zbędnego przewracania wątróbki – na jednej stronie do dobrego przyrumienienia, a później na drugiej, a po trzecie: nie nakłuwajmy wątróbki widelcem podczas smażenia, przewracajmy ją szpatułką. Składniki na 2 porcje: 500 g wątróbki drobiowej mąka do obtaczania wątróbki 2 duże cebule łyżka sosu sojowego/maggi (opcjonalnie) sól i pieprz olej do smażenia Oczyszczamy wątróbkę, pozbywamy się nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące (nie solimy przed smażeniem) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy wątróbka zrumieni się dobrze z jednej strony, przewracamy na drugą – całość smażenia powinna zając około 10 minut. Podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oleju na sporym ogniu. Większość z Was pewnie nie lubi smażyć wątróbki, ponieważ strzela na patelni. Mieszamy cebulkę z wątróbką, solimy, pieprzymy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniabazylii.pl/2016/05/jak-usmazyc-watrobke-watrobka-drobiowa-z-cebula/