Szarlotka

Ciasta
25.02.2017 19:40
Szarlotka

Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek cukier waniliowy około 4 łyżek cukru (do smaku) 4 łyżki bułki tarte Jabłka można przygotować na dwa sposoby: Sposób nr 2: Jabłka dusić z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody. Sposób nr 1: Jabłka utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem i bułką tartą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/szarlotka-2/