Ciasto na rolady: - 4 szklanki mąki pszennej - 3/4 margaryny - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 3 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Krem waniliowy : - 350ml mleka - 3 żółtka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 230 ml śmietanki 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 1 łyżka cukru pudru Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe zagotowujemy. Beza: - 3 białka - 1/ 3 szklanki cukru - 1 łyżeczka octu - szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gładka i lśniąca. Masa jabłkowa: - 2 galaretki u mnie cytrynowe - 6 jabłek - 1/2 szklanki wody Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Ciasto miodowe: - 2 szklanki mąki - ½ szklanki miodu płynnego - 1 jajko - 90g margaryny - 1,5 łyżki śmietany lub jogurtu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, a na koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Pieczemy w180 st. C do zrumienienia, ciasto bez bezy ok 10 minut, a ciasto z bezą ok. 20 minut. Złożenie ciasta: ciasto miodowe bez bezy wkładamy do blaszki, w której się piekło i smarujemy połową kremu waniliowego. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C ok. 30 minut. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie mieszamy z mlekiem i mąką.