Składniki: - mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) - wędzone kości - 25 dag wędzonego boczku - włoszczyzna - 50 dag kiszonej kapusty - 3 suszone grzybki - 2 cebule - 10 łyżek pęczaku - 5 kulek ziela angielskiego - 3 liście laurowe - śmietana do zabielenia - sól, pieprz - cukier - majeranek Gotujemy przez ok. 10-15 minut (do czasu aż kasza stanie się miękka. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 2 h Smażymy na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Jeśli zupę będziemy spożywać dopiero następnego dnia warto kaszę ugotować osobno (bardzo pęcznieje). Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie. Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Koszt przygotowania: ok. 20 zł Do zupy dodajemy boczek z cebulą i kaszę.