ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ

Magdalena
Zupy
19.01.2017 23:40
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ

Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 małe cebule ze szczypiorkiem 450 g zielonego groszku mrożonego 1 pęczek świeżej mięty 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry oliwa sól, pieprz w ziarnach szczypta gałki muszkatołowej 2 gruszki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta imbiru dowolne grzanki Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pora i selera, obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Pomału wypróbowuje przepisy w nich zawarte, więc co jakiś czas będą tu wrzucała przepis, który wywarł na mnie wrażenie smakowe 😉 Na pierwszy ogień idzie zupa według Karola Okrasy z zielonego groszku z miętą i prażoną gruszką. Od razu chce uprzedzić, ze nie jest to przepis 100% skopiowany z książki - opisany jest moimi słowami 😉 Od Mikołaja dostałam książki Kuchni Lidla - na słono według Karola Okrasy i na słodko według Pawła Małeckiego. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Obrany czosnek drobno siekamy, a cebulę wraz ze szczypiorkiem kroimy na małe kawałki. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do składników na patelni. Dodajemy umytą natkę pietruszki i gotujemy ok. 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/01/zupa-z-zielonego-groszku-z-gruszka.html