Ciasto miodowe: - 350 g mąki - 3 łyżki miodu około 1/2 szklanki - 100 g margaryny - 2 łyżki śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 jajko Ciasto ciemne: - 200 g kefiru (ja dałam 150 g) - 130 g mąki - 70 g cukru - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody Masa gruszkowa: - 1 kg gruszek (waga po obraniu) - 5 łyżeczek żelatyny - cukier do smaku - według uznania Masa śmietanowa: - 330 g śmietany 30% - 1 łyżka cukru (ja dałam 3 łyżki) - 1 galaretka cytrynowa Obrane gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja miałam dojrzałe, więc je zmiksowałam) dolać 1/3 szklanki wody i prażyć, aż będą miękkie (ja tylko zagotowałam). Obrane gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja miałam dojrzałe, więc je zmiksowałam) dolać 1/3 szklanki wody i prażyć, aż będą miękkie (ja tylko zagotowałam). Polewa: - 50 g gorzkiej czekolady - 50 g mlecznej czekolady - 100 g śmietany 30% Śmietankę zagotować dodać pokruszone czekolady i rozpuścić. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem i dodać do masy jajecznej, wymieszać (tylko do połączenia składników, niezbyt długo). Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem i dodać do masy jajecznej, wymieszać (tylko do połączenia składników, niezbyt długo). Po 10 minutach zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i dobrze wymieszać. Po 10 minutach zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i dobrze wymieszać. Na ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć ciemnym ciastem. Na ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć ciemnym ciastem. Ciasto ciemne: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier i kefir, wymieszać. Piec w blaszce wyłożonej papierem około 10-15 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Piec w blaszce wyłożonej papierem około 10-15 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdy placek osobno około 10-15 minut w temp. 180 stopni.