Najszmaczniejszy przepis na bataty

Karolina
Obiad
17.12.2016 16:53
Najszmaczniejszy przepis na bataty

Mają dużą zawartość białka bo ogółem jest to 1.37 g, a stosunkowo nie wielką zawartość tłuszczu bo tylko 0.14 g. Węglowodanów w słodkim batacie jest 17.72 g w tym cukry proste 5.74 g. Ważnym składnikiem jest też błonnik, którego jest 2.5 g. Najwięcej w batacie jest potasu bo aż 230mg, a najmniej żelaza bo tylko 0.72mg Przepis na fit chipsy z batatów Przepisów z wykorzystaniem batatów w internecie można odwiedzić naprawdę wiele. Witamin w batacie bez wątpienia nie brakuje jest ich aż 10, a są to między innymi: witamina C, witamina B6, witamina A, witamina E i witamina K. Chipsy z batatów w wersji fit są idealnym pomysłem na taką zdrową przekąskę. Do ich wykonania naprawdę niewiele potrzeba, a potrzebujemy: 1 batat 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól himalajska By przygotować chipsy z batata musimy pokroić go na cienkie plastry. Te pyszne słodkie ziemniaki nadają się jako dodatek do obiadu, samodzielnie można zrobić z nich stworzyć posiłek, są też idealnym pomysłem na przekąskę. Są one bogate w błonnik, witaminę C, potas, kwas pantotenowy czyli witaminę B5, witaminę B3, witaminę B6, mangan, magnez i miedź. Składniki mineralne dostarczane przez bataty do naszego organizmu to: wapń, magnez, sód, cynk oraz fosfor w stężeniu od 18mg do 32mg. Mają one cienką, brązową skórę na zewnątrz, a w środku kolorowy miąższ, najczęściej w kolorze pomarańczowym. Tak przedstawiają się wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki oczywiście w 100 g. W Polsce bataty są rzadziej wybierane niż tradycyjne, zwykłe ziemniaki. Bataty – wartości odżywcze Wartości odżywcze batatów są zaskakujące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.projektujemyzdrowie.pl/2016/12/najsmaczniejszy-przepis-na-bataty.html