Ciasto wulkan z bananami

Ewelina
Ciasta
16.02.2014 18:42
Ciasto wulkan z bananami

Przepis

Składniki

ilość porcji: 10

Biszkopt

5 jajek

300 g cukru

190 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soku z cytryny

4 łyżki kakao

Krem

800 g kwaśnej śmietany 18%

200 g cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

4 banany

120 g orzechów włoskich, posiekanych

75 g czekolady deserowej

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić dwie tortownice.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem na kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem, delikatnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i wymieszać.

Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać okrężnym ruchem, aby białka nie opadły.

Ciasto rozdzielić na dwie miski. Do jednej przełożyć 1/3, a do drugiej 2/3 ciasta. Do większej części dodać kakao i wymieszać. Oba ciasta przełożyć do przygotowanych oddzielnych form. Piec przez 20-25 minut. Ciasto jasne będzie gotowe szybciej - sprawdzić patyczkiem, czy wetknięty w środek jest już suchy.

Śmietanę ubijać z cukrem na puszysty i sztywny krem przez około 5 minut. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Upieczone biszkopty przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia. Czekoladowy biszkopt przekroić poziomo na pół. Jedną część ułożyć na paterze.

Pozostały biszkopt - jasny i ciemny pokroić w 2 cm kostkę.

Na czekoladowy spód nałożyć warstwę kremu.

Na kremie położyć biszkoptowe kostki jasne i ciemne, pokryć kremem, posypać orzechami.

Układać warstwy w taki sposób, aby ciasto miało kształt wulkanu.

Na koniec wyłożyć ciasto bananami.

Całość posmarować z wierzchu kremem i wstawić na 20 minut do lodówki. (Ten krok jest opcjonalny, ale dzięki temu będzie nam łatwiej dekorować ciasto).

Czekoladę stopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli używamy mikrofalówki, należy topić przez kilka sekund, następnie wymieszać widelcem, aż będzie gładka i znów mikrofalować, aż się całkiem rozpuści. Nie powinna być zbyt płynna. Ciasto dekorować polewając je czekoladą od góry za pomocą łyżeczki.

Wstawić do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.