Kora brzozy

Wiesław
Ciasta
12.12.2016 16:35
Kora brzozy

Wymiary formy: 35x25 cm Składniki: ciasto: - 8 białek - 3 żółtka - 20 dag cukru - 10 dag orzechów włoskich pokrojonych - 10 dag orzechów włoskich mielonych - 10 dag wiórków kokosowych - 10 dag rodzynek - 2 łyżki mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli krem: - 5 żółtek - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru - 3/4 szklanki wody - 1 łyżka mąki tortowej - syrop z brzoskwiń w puszce - kostka masła (20 dag) - 3 łyżki cukru - 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe - 2 opakowania delicji o smaku brzoskwiniowym - brzoskwinie z puszki - 1/2 szklanki mocnej, rozpuszczalnej kawy lub owocowej herbaty Przygotowanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Potem na pierwszy placek wykładamy 1 część kremu, a na nim układamy delicje namoczone w kawie (czekoladą do dołu). bakalie ciasta ciasta na święta ciasto kora brzozy ciasto z bakaliami kora brzozy Na nim rozsmarowujemy pozostały krem, układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalewamy je tężejącymi galaretkami. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (można dać mniej wody) i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i pieczemy dwa placki około 35 minut w temp. 180 st. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Potem wsypujemy porcjami cukier, cały czas ubijamy, a na koniec dodajemy żółtka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/01/kora-brzozy.html

obzarciuch

Wiesław

facebook