Piernikowa Brioszka

Anna
Ciasta
12.12.2016 16:33
Piernikowa Brioszka

Składniki: - 460 g mąki pszennej - 100 g cukru - opakowanie suszonych drożdży - 80 ml letniego mleka - opakowanie przyprawy do piernika - 170 g roztopionego masła - 2 jajka - 100 g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej parę dni wcześniej,dzień przed też będzie ok) 50 g masła roztopionego 2 - 3 łyżki cukru Drożdże,1 łyżeczkę cukru oraz letnie mleko mieszamy w misce,zostawiamy na ok 5 min. W tym czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st.C i pieczemy ok 40 min,żeby była złocista,wyjmujemy z piekarnika i studzimy 15 min w foremce. Gdy ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta,kroimy w poprzek na 5 pasków. Zlepione paski ciasta kroimy w poprzek na 6 kawałków i układamy jeden przy drugim w nasmarowanej keksówce (26x11cm) stroną cięcia do góry. Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/12/piernikowa-brioszka.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna