Powstały podczas pieczenie sos można połączyć z bulionem lub rozcieńczyć wodą, wlać do garnuszka, podgrzać, a następnie zaklepać mąką (czyli 1-2 łyżki mąki rozrobić w zimnej wodzie, a następnie wlać do sosu ciągle mieszając do czasu aż sos zgęstnieje) i podawać jako sos do schabu ze śliwką lub jako sos do innego dania. Schab ze śliwką – Składniki: ok. 1 kg schabu 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub świeży wedle uznania) sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego śliwki suszone, np. kalifornijskie (ok. 150-180 g) Zamarynowany schab włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 190 st. C przez około 60 minut ( na każdy 1 kg mięsa trzeba przeznaczyć ok. 60 minut pieczenia, więc jeśli będziecie piec większy kawałek mięsa, to czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć). Schab ze śliwką przepis Od kiedy pamiętaj to schab ze śliwką kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia oraz ze świątecznym lub urodzinowym obiadem. Na niewielkiej ilości oleju obsmażyć na patelni schab z każdej strony na rumiano. Po upieczeniu rozciąć rękaw i pozostawić mięso do lekkiego przestudzenia lub całkowitego ostudzenia, jeśli chcemy schab przeznaczyć np. jako wędlinę na kanapki. Następnego dnia za pomocą ostrego noża zrobić nacięcie w środku schabu (najlepiej nie przebijać mięsa na wylot – łatwiej będzie się je faszerować). Włożyć mięso do pojemnika, zamknąć i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by mięso dokładnie się zamarynowało.