Większość z nas kupuje cebule nie zważając na ich kształt – rodzaj.
Jednak warto zapoznać się co z daną cebulą można zrobić, jaki jest jej smak i jak ją przygotowywać.
CEBULA ŻÓŁTA – to zdecydowanie "najzwyklejsza", najbardziej znana i najtańsza cebula.
Stosowana jest praktycznie do wszystkiego. Ma w sobie dużo cukru więc dobrze się karmelizuje, a także nieźle smakuje na surowo.
CEBULA CZERWONA – jej smak jest zdecydowanie ostrzejszy od cebuli żółtej i o wiele lepiej smakuje na surowo. Nie nadaje się do długiego gotowania.
CEBULA SŁODKA – bardzo łagodna w smaku. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania i smażenia. Nie można jej długo przechowywać bo szybko się psuje.
CEBULA BIAŁA – ma ostry aromat który przenosi się na potrawy. Również nadaje się do smażenia i gotowania. Z pośród wszystkich rodzajów cebuli najsilniej podrażnia oczy.
CEBULA SZALOTKA – ma delikatny posmak czosnku więc idealnie nadaje się do różnych potraw. Świetnie smakuje smażona, gotowana czy pieczona. Jedyny minus to cena.