Środek: daktyle Góra: białka – 3 sztuki wiórki kokosowe – 1 szklanka ksylitol – jeśli chcecie dosładzać Dietetyczny pleśniak kokosowy – przygotowanie Wszystko pójdzie szybko, więc warto ustawić od razu piekarnik na górną i dolną grzałkę na 170 stopni (chociaż ja piekłam w 180). Spód: mąka kokosowa – 1 szklanka olej kokosowy – 2 łyżki wiórki kokosowe – 0,5 szklanki żółtka – 3 sztuki ksylitol do smaku – ale ja już nie słodziłam. Dietetyczny pleśniak kokosowy – składniki Trochę może Was ostraszyć ta lista, która wprawdzie nie jest jakoś mocno rozwinięta ale to ciasto trzywarstwowe. Przepis wygrzebałam gdzieś już dawno temu, ale jakoś nie miałam weny, żeby go wypróbować, aż wreszcie, w ubiegły czwartek, nadarzyła się okazja. Teraz nasz dietetyczny pleśniak kokosowy może wjechać do piekarnika na około 25-30 minut. Daktyle można zastąpić np. dżemem domowej roboty – nie słodzonym. Dodajemy ksylitol i wiórki, delikatnie mieszamy i wszystko wylewamy na ciasto dokładnie rozprowadzając. Wykładamy na ciasto tak, aby warstwa miała przynajmniej 1 cm grubości.