Domowa pizza z drożdżami instant

Bez Cebuli
Obiad
24.11.2016 11:44
Domowa pizza z drożdżami instant

Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki (możecie użyć mąki pszennej, ja jednak polecam Wam mąkę na pizzę włoską typ 00, którą dostaniecie m.in w Kauflandzie za niecałe 4 zł) - pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody - 4 g drożdży instant - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich - 1 łyżeczkę oregano - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki cukru Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 200 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku - pół łyżeczki suszonej bazylii W ekspresowym tempie przygotujecie taką oliwę łącząc 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę z połową szklanki oliwy z oliwek. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (u mnie było to 250 stopni) na najniższy poziom na ok. 6-8 minut. 4. Uformowaną kulkę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min, aż ciasto zwiększy swoją objętość. Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na domową Margheritę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Dodatkowo potrzebujemy: - 150 g tartego sera mozzarella - 50 g tartego parmezanu - kilka listków świeżej bazylii 1. Zamiast sosu polecam oliwę z oliwek lub oliwę smakową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bezcebuli.pl/2016/11/domowa-pizza-z-drozdzami-instant.html