Brownie czekoladowe z cieciorki: - 240 g odsączonej ciecierzycy - 175 ml oleju rzepakowego - 70 g zmielonego siemienia lnianego (około 7 płaskich łyżek) - 70 g kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - Cukier – 70 g - Ksylitol – 30 g - ½ płaskiej łyżeczka soli - Cukier waniliowy - Mleko 100 ml - Banan – 1 szt - Polewa: 60 g gorzkiej czekolady 70% kakao + 3-4 łyżki mleka Odsączoną i przepłukaną wodą cieciorkę miksujemy za pomocą blendera z bananem, mlekiem i olejem na gładką masę. Dodajemy resztę składników (zmielone siemię, kakao, proszek do pieczenia, soda, cukier, ksylitol, sól, cukier waniliowy) i mieszany trzepaczką do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Przygotowujemy polewę: czekoladę z odrobiną mleka (3-4 łyżki) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladowe brownie bez mąki Kto z nas nie lubi mocno czekoladowego ciasta zwanego brownie?