Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos krem z kalafiora Przygotowanie: ok 40 minut Składniki: – połowa kalafiora – pół niedużego selera – pół cebuli – 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego domowego lub dobrej jakości – 2 czubate łyżki śmietany 18% – główka czosnku – sól, pieprz – szczypior do posypania Przygotowanie: Główkę czosnku wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 °C i piecz w całości ok 30-35 minut. Zupa jest kremowa i pyszna, możecie podać ją z groszkiem ptysiowym lub z grzaneczkami. Podawaj z grzaneczkami z pszennego chleba lub groszkiem ptysiowym. Na łyżce oliwy lekko podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, po 2 minutach wrzuć selera pokrojonego w kostkę o boku 1-1,5 cm i niewielkie różyczki kalafiora. Zblenduj całość, dodając na końcu śmietanę oraz wyciśnięty czosnek i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dopraw do smaku.