Składniki na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta ostrej papryki. Składniki: 40 dag mięsa z karpia, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, 1 białko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść laurowy. Wykonanie sosu: Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem i wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy do smaku. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej).
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/klopsiki-rybne-z-karpia-w-pikantnym.html