https://www.nutella.com/pl \ Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem Składniki na farsz: szpinak śmietana kostka rosołowa czosnek (najlepiej granulowany) sól pieprz żółty ser masło lub margaryna jajko panierka lub bułka tarta Na patelni należy rozgrzać masło lub margarynę, dodać szpinak, trochę wody, kostkę rosołową, czosnek, sól i pieprz do smaku. Składniki na farsz:pieczarki cebula sól pieprz bułka tarta żółty ser olej lub oliwa jajko Pieczarki należy umyć i zetrzeć na tarce (duże oczka), cebulę należy pokroić w kostkę. 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 3 całe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka oliwy lub oleju Przygotowanie: Do miski wlać mleko oraz wodę, dodać jajka i potem następne składniki. Porada: Szpinaku nie należy przygotowywać na patelni dłużej niż około 30 minut ponieważ po tym czasie traci swoją wartość. Porada: Szpinaku nie należy przygotowywać na patelni dłużej niż około 30 minut ponieważ po tym czasie traci swoją wartość. Najlepsze są na jak najmniejszej ilości oliwy czy oleju oraz cienkie które można wykorzystać na przeróżne sposoby. Wartości odżywcze szpinaku: źródło błonnika pokarmowego zawiera składniki mineralne np. wapń potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, jod, cynk, mangan bogate źródło witamin C, B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego, PP, E wykazuje działanie antynowotworowe chroni przed szybkim starzeniem się komórek Krokiety z pieczarkami Na patelni z olejem smażyć pieczarki oraz wcześniej pokrojoną cebulę, doprawić solą oraz pieprzem. Naleśniki na słodko z nutellą i bananem Są dobrym pomysłem na słodki deser. Wartości odżywcze pieczarek: głównie witaminy B1, B2 i B3, D, której brak jest w warzywach znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np fosforu, selenu,żelaza i miedzi jedzenie pieczarek może obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie zawierają dużo białka, mogą zastępować mięso Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub oleju wlać ciasto.