Przepis na tybetańską nalewkę czosnkową odnaleziono w jednym z tybetańskich klasztorów w 1971 roku. Jej składniki to jedynie czosnek oraz spirytus, jednak właściwości takiej nalewki są nieocenione. Nalewka ta:
-ogranicza ilość odkładanego w tkankach tłuszczu,
-oczyszcza krew z toksyn,
-poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego, tym samym zapobiega zawałowi oraz miażdżycy,
-odmładza
-wzmacnia odporność i cały organizm
Składniki:
-350g obranego czosnku
-200 ml czystego spirytusu spożywczego
Czosnek obrać i zetrzeć, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, najlepiej w szklanym słoiku. Odstawić na 10 dni. Po tym czasie odcedzić i odstawić do lodówki na 2 kolejne dni.
Choć przepis na tę nalewkę jest dobrze znany, to w związku z radykalną zmianą stylu życia, określono nowe wytyczne dotyczące jej stosowania:
1 dnia 2 x 4 krople
2 dnia 2 x 6 kropli
3 dnia 2 x 10 kropli
4 dnia 2 x 15 kropli
5 dnia 2 x 20 kropli
6 dnia 2 x 25 kropli
7 dnia 2 x 30 kropli
Podczas stosowania nalewki czosnkowej, swoją dietę należy uzupełnić w produkty mleczne, najlepiej jogurt. Zapobiegnie on zmianom we florze bakteryjnej jelit.