Rozpływający się w ustach mocno czekoladowy sernik, który zadowoli każde podniebienie 200 g ciastek zbożowych z kakao 50 g masła 2 łyżki kakao 1 kg sera białego półtłustego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml śmietanki 30% 4 jaja 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 3 łyżki mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki kakao 100 g posiekanej gorzkiej czekolady owoc granatu Masło rozpuszczamy. Mocno zimny polewamy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao) oraz posypujemy czekoladą i pestkami granatu. Do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz partiami dodajemy ser i ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy z masą serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 10 minut. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 60 minut. Upieczony sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.