Polecam Wam także przepisy na: – raviolo z płynnym żółtkiem – domowy makaron PRZYGOTOWANIE: niespełna 2 h ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 400 g małych krewetek do nadzienia – 250-300 g dużych krewetek z ogonkami – 200 g serka białego naturalnego – 300 g mąki pszennej – 3 jajka – 3 łyżeczki oliwy do ciasta + 3 łyżki do krewetek – 2 papryczki chilli (lub jedna jeśli jest bardzo ostre) – 100 g masła – 3 ząbki czosnku – 120 ml białego wina – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ciasto powinno być cieniutkie i elastyczne, ja przygotowując je za pomocą maszynki robię to w trzech krokach – najpierw na ustawieniu 7, następnie 5 i kończę na 2. W tym czasie przygotujcie jeszcze 1 ząbek czosnku który posiekajcie na kilka części i chilli (w zależności od wielkości i poziomu ostrości dodajcie od połowy do 1 całej papryczki). W tej wersji krewetki znajdziecie i w środku ravioli, bo to z nich przygotowałam nadzienie, oraz jako dodatek do makaronu już krewetki w nieco większej wersji 🙂 Możecie nieco skrócić czas odpoczywania ciasta na makaron wkładając je zawinięte w folię aluminiową do lodówki na 20 minut. Makaron wyłożyć na talerz, na niego kilka krewetek i sos z duszenia krewetek. Ja wino zacznie lekko bulgotać dodajcie krewetki z ogonkami i tak duście je ok 10 minut, obracając w połowie duszenia. Pora na doprawienie masy – pamiętajcie że po dodaniu do makaronu i ugotowaniu część smaku uleci więc masa powinna być mocno doprawiona 🙂 Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy i dodajcie drobno posiekane dwa ząbki czosnku i chilli pokrojone w cienkie paseczki. Makaron należy gotować do czasu aż wypłynie na powierzchnię, dodając do tego jeszcze ok 2 minuty. Przepis na ravioli z krewetkami powstał z potrzeby chwili. Jeśli przygotowujecie to danie dla 2 osób zróbcie całą porcję ciasta makaronowego i resztę wykorzystajcie do zrobienia tradycyjnego makaronu który możecie wysuszyć i ugotować za kilka dni 🙂 Czy wiecie że większość przepisów na ten nadziewany makaron to dość łagodne odmiany, a mi zamarzyło się lekko pikantne danie. Na patelnię wlejcie 2 łyżki oliwy i dodajcie krewetki.