Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g) 1 średnia cebule 1 ząbek czosnku olej rzepakowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki sosu sojowego sól i pieprz do samku 2 łyżki gęstej śmietany 18% Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – zdrowy, pyszny pomysł na obiad lub jako lunchbox do pracy ;) Może zaciekawią Was również fit kotlety z brokułu i kaszy jaglanej – zobacz przepis: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – Składniki: Składniki na pulpeciki z cukinii: 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 łyżki posiekanego koperku 40g startego parmezanu (ok. 2 czubate łyżki) 6 łyżek bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz do smaku Dodać do niej pozostałe składniki wypisane powyżej w punkcie “Składniki na pulpeciki z cukinii. Przykryć patelnię pokrywką i gotować pulpety przez ok. 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dokładnie (ale to BARDZO dokładnie) odsączyć cukinię z nadmiaru puszczonych soków. Uformować pulpeciki (z podanych proporcji wyszło mi 9 małych pulpecików). Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty.