Na lukier: - cukier puder 200 g - gorąca woda ok 2 łyżki - sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki - barwnik spożywczy (opcjonalnie) - Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam aż się połączą, następnie dodaję ok 50 ml ciepłego mleka, 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie mieszam aby nie było grudek. - Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika) - Gdy drożdżówki ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) ) - Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta. - Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm). mleko 350 ml - cukier 100 g - rozpuszczone masło 50 g - gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g - dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek