Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację łosoś w sosie chrzanowym MAKARON Z ŁOSOSIEM I KURKAMI PRZYGOTOWANIE: 50 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – pół opakowania makaronu np penne (standardowe opakowania przewidziane są na porcję dla 4 osób, przy daniu na dwie osoby zużywam właśnie połowę) – 100-150 g wędzonego łososia – 3/4 szklanki kurek – pół cebuli – 10 pomidorków koktajlowych – 4 łyżki śmietany 18% – 1 duże jajko – duża garść świeżych liści szpinaku – 2 łyżki oliwy – sól i pieprz do smaku – 2 łyżki sera typu parmezan Przygotowanie dania należy rozpocząć od ugotowania makaronu al dente, dlatego skróćcie nieco czas gotowania (mój makaron wg przepisu na opakowania powinien być przygotowywany 11 minut, do tego dania czas został skrócony do 9 min). Na koniec przekrójcie pomidorki na pół, pokrójcie wędzonego łososia na mniejsze części i wszystko razem wymieszajcie. Dania zapiekane mają odrobinę inną strukturę, a jeśli zapieczecie makaron nieco dłużej wystające części makaronu robią się ciekawie chrupiące, co mi bardzo pasuje. W międzyczasie wyczyścicie kurki i podzielcie na mniejsze części jeśli są duże. Na tej samej patelni dodajcie jeszcze nieco oliwy i krótko przesmażcie liście szpinaku. Dodajcie śmietanę i połączcie wszystko w jednolity sos, doprawiając go nieco solą i pieprzem. Na patelnię wlejcie łyżkę oliwy i dodajcie kurki.