- Czas gotowania: 12 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
http://aniastarmach.pl/przepis/kruche-ciasteczka/
- mąki pszennej
- 120 gcukru pudru
- 125 gmasła
- 2łyżki kakao
- 1jajko
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis
AniaStarmach.pl
Jak przygotować?
-
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
-
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia.
-
Dodaj posiekane masło, jajko, cukier puder. Całość wymieszaj, zagniatając rękami.
-
Gdy ciasto zacznie się kleić, podziel na 2 części. Jedną część uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
-
Do drugiej części ciasta dodaj kakao, wyrabiaj w misce, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
-
Po godzinie rozwałkuj obie części, podsypując blat odrobiną mąki.
-
Przygotuj foremki do wykrawania ciastek – mniejsze i większe (np. duże i małe gwiazdki, serduszka, okręgi).
-
Z obu mas wytnij na początku duże ciastka.
-
Następnie na środku ciastek wytnij mniejszą foremką kolejny otwór.
-
I teraz: możesz upiec duże ciastka z otworem i malutkie osobno lub możesz małe ciastka o czekoladowym kolorze włożyć w środek tych jasnych i odwrotnie.
-
Takie dwukolorowe ciastka przełóż na blachę. Piecz około 12 minut.