Coraz więcej badań dowodzi, że spożywanie produktów mlecznych niesie za sobą więcej negatywnych niż pozytywnych skutków. Ciężko się przyzwyczaić do tego faktu, ponieważ dieta małych dzieci do niedawna opierała się głównie na mleku. Pomimo tego, że produkty mleczne zawierają bardzo dużo witamin, minerałów i cenne białko, istnieje wiele powodów, dla których warto przemyśleć całkowite odstawiene, lub przynajmniej ograniczenie ich spożycia.
-
Nabiał wywołuje alergie.
Mleko spożywane w zbyt dużej ilości może osłabić układ odpornościowy, co wywołuje liczne reakcje alergiczne.
-
Zakwasza organizm.
Nie dość, że mleko ma kwaśny odczyn, to dodatkowo zawiera dużo białka. Podczas trawienia białek organizm wydziela jeszcze więcej kwasów.
-
Wywołuje wzdęcia.
Ze względu na długi okres trawienia białek z mleka, mleko zaczyna fermentować z naszym żołądku. To prowadzi do powstawania wzdęć i niestrawności.
-
Negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną kobiet.
Mleko zawiera hormon o nazwie gonadotropina, który negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną dorosłych kobiet.
-
Podnosi poziom cholesterolu.