Rolada ziemniaczana

Wiesław
Obiad
20.10.2016 19:51
Rolada ziemniaczana

Wygląda efektownie, cudownie pachnie ziołami i wyśmienicie smakuje 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny 2 jajka 3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól i pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do podsmażenia mięsa Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie mielimy w maszynce do mięsa ziemniaki, potem marchewkę, a na koniec pietruszkę z selerem. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i na koniec mięso mielone. Pieczemy około 60 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia rozcinamy papier, aby rolada się zarumieniła. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąki, kaszę, jajka, gałkę muszkatołową oraz 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Na ciasto rozkładamy warstwami marchewkę, mięso oraz seler z pietruszką. Z wszystkich składników wyrabiamy gładką masę (w razie potrzeby dodajemy mąkę). Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/10/rolada-ziemniaczana.html