Polecam przepis :) Składniki: - ok. 2 litry wody, - 1 woszczyzna, - 1 mniejsza (podwójna) pierś kurczaka, - 2 liście laurowe, - kilka ziarenek ziela angielskiego, - 1 cebula - 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego/półwytrawnego), - 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak, - 100 g sera cheddar, - 1 łyżka masła, - 1 łyżka masła klarowanego, - ćwiartka dyni (1 miseczka pokrojonej w kostkę dyni, bez skórki), - przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - natka pietruszki. Dusimy na klarowanym maśle ok. 5 min. następnie wrzucamy kaszę pęczak i na wysokim ogniu czekamy, aż cała pokryje się masłem i cebulą i lekko się zarumieni. Do wody wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, 1 płaską łyżkę soli, pierś kurczaka. Odstawiamy z gazu, dodajemy 1 łyżkę masła, potarty na małych dziurkach ser, mieszamy. Wykonanie: Wstawiamy bulion: włoszczyznę kroimy w kostkę (bądź używamy mrożonej w słupki). Smaczną alternatywą dla risotto może być pęczotto czyli smaczna i zdrowa kasza pęczak z dynia i gotowaną piersią kurczaka. Gotujemy ok. 20 min, po 10 min. wrzucamy włoszczyznę. Mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy bulion - powtarzamy z 3-4 razy.