Powszechnie uważa się, że kopcenie jest wynikiem posiadania starego pieca lub złej jakości paliwa. Nic bardziej mylnego. W większości przypadków nadmierne kopcenie jest wynikiem nieumiejętnego palenia w piecu.
Najpopularniejszym błędem jest przysypywanie żaru kolejną grubą warstwą węgla lub drewna, który obniża temperaturę spalania do temperatury dymienia, dlatego piec kopci.
To, że kopcenie z kominów jest zjawiskiem powszechnym, nie oznacza, że nie stanowi to problemu. Po pierwsze, dym ten jest rakotwórczy. Po drugie, kopcenie to wyrzucanie pieniędzy w błoto, ponieważ dym stanowi aż 30% składu węgla i aż 70% drewna. Kopcąc wrzucasz go w komin, zamiast ogrzewać dom.
Jak więc palić czysto i bez dymu?
Najlepszą metodą jest rozpalanie od góry.
W jakiego rodzaju piecach możemy palić od góry:
Palić od góry można w każdym urządzeniu grzewczym, które posiada wlot powietrza pod ruszt a wylot spalin u góry paleniska.
Tego rodzaju piece/paleniska to:
- większość domowych kotłów (około 90%),
- kominki,
- te piece kaflowe i kuchenne, posiadające odpowiednio wysokie palenisko, aby zmieścić sensowną ilość paliwa,
- ogniska,
Polega ona na przeniesieniu warstwy żaru na samą górę paleniska. W ten sposób żar powoli schodzi w dół, a dym pochodzący z jeszcze chłodniejszych warstw opału musi przejść przez żar na górze, co powoduje jego całkowite spalenie. Dzięki temu produkujemy przeźroczyste – mniej szkodliwe spaliny i produkujemy dużo więcej ciepła.
Gdzie ta metoda się nie sprawdzi?
We wszystkich piecach, gdzie wylot spalin z paleniska jest pod paliwem, czyli wylot spalin nie znajduje się u góry a na dole przy ruszcie (kocioł dolnego spalania). W kotłach dolnego spalania, przykrywanie żaru paliwem jest prawidłową metodą. Podobno sytuacja występuje w kotłach górno-dolnych, czyli takich, które mają dwa wyloty z paleniska (u góry i u dołu).
Więcej informacji o rozpalaniu od góry w materiale poniżej: