Kiedy już cała piana została zebrana, można było zobaczyć jak do dna garnka przyklejają się kolejne cząstki białka, które się krystalizują i one właśnie nadają klarowanemu masłu lekki orzechowy smak. Kiedy już wyraźnie widać, że w czystym maśle nie unoszą się żadne drobinki, można wyłączyć gaz i po chwili bardzo ostrożnie zlać masło do salaterki zostawiając skarmelizowane, przyklejone do dna białko. Ponadto potrzebny będzie: garnek z grubym dnem Wykonanie: Masło włożyłam do garnka i wstawiłam na małym gazie do całkowitego roztopienia się masła. Mówię Wam, nie ma lepszego masła do smażenia, jak właśnie klarowane, które sami w domu przygotujemy. Podczas topienia się masła na powierzchni utworzyła się biała piana. Takie masło jest idealne do smażenia naleśników, jajecznicy, warzyw, mięsa a także do robienia sosów, w których składnikiem jest masło. Klarowanie masła to jest nic innego, jak oczyszczanie go z białka, wody i innych składników poprzez wytrącanie ich na powierzchnię. Żeby otrzymać 260 g czystego masła (250 ml) potrzebowałam 400 g masła o zawartości tłuszczu 82%. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... Zróbcie w domu, a ja życzę ... Mam nadzieję, ze tym postem rozwiałam Wasze wątpliwości, robić w domu, czy kupić gotowe? Po chwili ukazał się piękny złoty, czysty tłuszcz. Można też zlać do pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.