Vegan pumpkin and chickpea burgers with avocado and aubergine dips 4 burgers ingredients for burgers: - 120 g rolled oats - 280 g pumpkin puree - 1 can chickpeas, drained - 1 tablespoon ground flax seeds - 3 tablespoons water - 1/2 teaspoon hot smoked paprika - 1 tablespoon chopped scallion - 1/2 teaspoon tumeric - 1/4 teaspoon cumin - 1/4 teaspoon ground coriander - 1/4 teaspoon ground ginger - 1/4 teaspoon ground cardamon - 2 tablespoon canola oil - salt, pepper to taste Mix water with ground flax, stir and set aside into the fridge for 15 minutes. łyżka mielonego lnu - 3 łyżki wody - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki kolendry - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól, pieprz do smaku Na tych dietach też można świetnie jeść, wystarczy odrobina kreatywności;) Wegańskie burgery dyniowo-ciecierzycowe z dipem z awokado i bakłażana 4 burgery składniki na kotlety: - 120 g płatków owsianych bezglutenowych - 280 g puree dyniowego - 1 puszka ciecierzycy, odsączonej - 1 Z masy ulepić cztery duże i grube burgery, odstawić. składniki na dip awokado: - 1 bardzo duże awokado - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki kuminu - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz do smaku składniki na dip bakłażanowy: - 1 spory bakłażan - 4-5 ząbków czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 50 ml oleju rzepakowego - sól, pieprz do smaku - 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół. With wet hands form 4 burgers and set aside ingredients for avocado dip: - 1 big riped avocado - 1 garlic clove - 1/2 teapsoon cumin - 1 tablespoon lemon juice - salt, pepper to taste In a blender blend all ingredients until smooth paste. ingredients for aubergine dip: - 1 big aubergine - 4-5 garlic cloves - 1 tablespoon lemon juice - 50 ml canola oil - salt, pepper to taste - 1/4 teaspoon hot smoked paprika Preheat oven to 180 C. Na dolną bułkę nałożyć trochę dipu z bakłażana, roszponkę burger, awokado, plastry ogórka i na koniec jeszcze trochę dipu z bakłażana. Wegańskie burgery dyniowo-ciecierzycowe z dipami z awokado i bakłażana Vegan pumpkin and chickpea burgers with avocado and aubergine dips, for English scroll down Uwielbiam domowe burgery. W międzyczasie burgery usmażyć na oleju kokosowym z dwóch storn na rumiany kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, obrać ze skóry i zblendować razem z czosnkiem i przyprawami. pozostałe składniki: - 4 bułki do burgerów - roszponka - ogórek zielony If paste is too thick add more oil. Season with salt and pepper if needed. remaining ingredients: - 4 burger buns - 1/2 cucumber - lambs lettuce Ja kiedy robię burgery w domu zawsze robię do nich swoje sosy, najczęściej oczywiście BBQ, który jest fenomenalny i w zasadzie dla samego sosu można zrobić burgery. Ogórka pokroić na plastry, bułki przekroić na pół i zrumienić środek na suchej patelni. Na wielu takich knajpach się już zawiodłam, bo burgery moim drodzy wcale nie są takie proste w zrobieniu. Na mieście jem je tylko wtedy, kiedy wiem, że są dobrej jakości, najczęściej są to polecane przez znajomych lub wypróbowane już przeze mnie burgerownie. Wodę połączyć z mielonym lnem, wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Sekrety tkwią w różnych rzeczach i jedną z nich są oczywiście bułki. Next add avocado dip, sliced cucumber and more aubergine dip. Wszystkie składniki, łącznie z lnianym jajkiem połączyć w misce i wymieszać. On the lower bun add aubergine dip, then lambs lettuce and pumpkin burger. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić olejem.