Krem kakaowy z fasoli i twarogu 2016-09-26 15:43:58 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 10 min Składniki 275 g twarogu półtłustego 240 czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki), dobrze odsączonej 2 łyżki płynnego miodu 4 łyżki kakao niesłodzonego 2-3 łyżki dżemu (najlepiej bez cukru) - użyłam truskawkowego, ale śliwkowy czy jagodowy też pasuje Przygotowanie Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego (dodaj tylko 2 łyżki kakao). No i ma znacznie mniej kalorii: 100 g Nutelli to 530 kcal 100 g kremu z fasoli i twarogu to 157 kcal Można powiedzieć, że jest dietetyczny, ale jak wiecie dla mnie kalorie to nie wszytko. W dzisiejszym, słodkim kremie mamy: Czerwona fasola = cynk, który wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, a także białko, błonnik i witaminy z grupy B Twaróg = pełnowartościowe białko Miód = mikroelementy i witaminy, szczególnie z grupy B Kakao = antyoksydanty Wprawdzie nie znajdziecie w nim orzechów (choć spokojnie możecie je dodać), ale za to nie ma też oleju palmowego i cukru rafinowanego. Jestem pewna, że jeśli komuś nie powiecie, co jest głównym składnikiem kremu – nie wyczuje smaku 🙂 Ale potem przyszła moda na ciasta fasolowe i inne wynalazki, więc teraz już chyba nikogo nie dziwią takie specyficzne mieszanki. Kiedyś połączenie fasoli i twarogu w wersji na słodko wydawało mi się…dziwne.