Składniki Ilość porcji: 4 quesadille Tortilla pszenna 200 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Quesadilla 250 g sera gouda ok. 1 1/2 kulki mozzarelli ok. 4 plastry świeżego lub z puszki ananasa 150 g dowolnej szynki kolba kukurydzy opcjonalnie: pomidor Przygotowanie W misce wymieszać mąkę z solą. Jeszcze dodam, że użyłam do jej przygotowania świeżego ananasa, ale on pod wpływem ciepła przestał być już tak słodki jak z początku, dlatego teraz użyłabym zdecydowanie takiego z puszki. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej cienkie placki tortilli przez około 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej. Podzielić je na 4 części, z każdego robiąc kulkę, a następnie wałkując ją na placek, jak najcieniej się da. Na połowę gotowej tortilli wykładać najpierw trochę startego sera gouda, ale nie za dużo, bo damy go jeszcze na górę składników. Podawać same, z dodatkiem pomidorów pokrojonych w plastry lub z ulubionym sosem. Można w nich umieścić dosłownie wszystko, a potem dodatkowo jeszcze zapiec w piekarniku lub na patelni. Ser gouda zetrzeć na tarce na małych oczkach, a mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Kolbę kukurydzy oczyścić z liści, umyć i włożyć do gotującej się wody, tak aby swobodnie w niej pływała. Wszystko razem zagniatać przez około 5 minut, uważając z początku by się nie poparzyć, jeśli woda była bardzo gorąca. Choć ostatnio moje serce skradła również pizza z dodatkiem curry, w której było ono faktycznie mocno wyczuwalne. Sprawnym, szybkim ruchem odwrócić ją na drugą stronę i podpiec jeszcze z minutę. Tortillę złożyć na pół, lekko docisnąć i położyć na suchej, rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej.