Przepis
Składniki (na 10 bułek):
350 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej typ 1100
25 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
2 banany rozgniecione widelcem lub zmiksowane na papkę
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
mleko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże, posypujemy łyżką cukru. Wszystko to następnie polewamy niewielką ilością letniego mleka i rozcieramy palcami tworząc zaczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. (Gdy taki upał na dworze wystarczy miskę położyć na stole w kuchni)
Po upływie 15 minut bierzemy się za wyrabianie ciasta, dodając powoli rozgniecione banany ( można je rozgnieść za pomocą widelca lub blendera), sól, oraz pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy gładkie nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy je jeszcze raz dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie układamy na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Bułki przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smarujemy mlekiem.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.