Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki

Ewelina
Przekąski
08.09.2016 23:17
Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

ziemniaki - (najlepiej długie i podłużne)

Dodatkowo do przyprawienia:

oliwa
sól
pieprz

Przepis

Cała trudność tego dania polega na umiejętnym pokrojeniu ziemniaka a nastepnie rozciągnięciu go na patyczkach do szaszłyków.

Ziemniaki dokładnie myjemy a następnie kolejno nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Nasze patyczki możemy wcześniej namoczyć w wodzie.

Zdjęcie Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki #1

Zdjęcie Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki #2

Małym nożem nacinamy ziemniaka jednocześniej obracając patyczek (patrz na film wideo).

Zdjęcie Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki #3

Zdjęcie Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki #4

Zdjęcie Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki #5

Układamy ziemniaki na blaszce do pieczena, smarujemy dokładnie oliwą a następnie solimy oraz pieprzymy do smaku. Możemy dodać również słodką paprykę lub inne ulubione przyprawy.

Zdjęcie Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki #6

Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie Ziemniaczane sprężynki - zakręcone frytki #7