Składniki: 1 kg cukinii (bez nasion,skórka może zostać jak cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 cebulka kilka gałązek natki pietruszki 100 g fety oliwa do smażenia na sosik czosnkowy: 3 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu,ząbek czosnku,odrobina szczypiorku (lub koperku jak wolicie) sól pieprz Przygotowanie: cukinię ścieramy na tarce (na grubych oczkach), solimy ,mieszamy i odstawiamy na 10 min,żeby puściła sok, jajka roztrzepujemy trzepaczką,dodajemy mąkę,mieszamy dokładnie, dodajemy posiekaną cebulę,natkę pietruszki,odciśniętą z soku cukinię i pokruszoną fetę,solimy i pieprzymy ,mieszamy jeszcze raz dokładnie, smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor z obu stron mieszamy sosik:majonez ze śmietaną ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem,doprawiamy do smaku solą i pieprzem Smacznego!!!