Do naszych przetworów potrzebne nam będą: 5 kg buraków, 5 dużych cebul, główka czosnku, 6 szklanek wody z gotowania buraków, 2 szklanki octu spirytusowego 10%, 3 łyżki soli, 2 szklanki cukru, 16 ziaren pieprzu, 16 ziaren ziela angielskiego, 10 goździków, 10 liści laurowych. W tym roku chcę się z Wami podzielić przepisem, który przy jednym przygotowywaniu da Wam dwa produkty, które będziecie mogli zamknąć w słoiczkach i cieszyć się z nich zimą. W zeszłym sezonie przedstawiałam Wam jeden z przepisów z użyciem buraczków; była to sałatka z buraków i papryki. Stanowi on doskonałą podstawę do przygotowania barszczu i z pewnością przyda nam się do przygotowania zupy na wigilię lub inną okazję. Jednak opłaca się podjąć ten wysiłek, gdyż za jednym razem robimy dwa rodzaje przetworów, a z efektu na pewno będziemy zadowoleni zimą. Każdego roku w okresie letnio-jesiennym (zwanym przeze mnie sezonem słoikowym) wielu z nas przygotowuje różne przetwory na zimę. Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Po ostudzeniu wyjmujemy buraki z garnka, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jednak ważne jest, aby pozostawić je na 24 godziny, żeby miały czas połączyć smaki z zalewą. Wody, w której gotowały się buraki nie wylewamy, bo jest to już przecież wywar buraczany. Będą to buraki do wykorzystania prosto ze słoiczka jako dodatek do obiadu oraz koncentrat nadający się świetnie do przygotowania barszczu. Po umieszczeniu wszystkiego w słoiczkach zabieramy się za pasteryzację naszych przetworów. Przed wlaniem zalewy do buraków przecedzamy ją i pozbawiamy gotujących się w niej przypraw. Do potartych buraków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (całą główkę) oraz pokrojone w drobną kostkę cebule (wszystkie). Po ostudzeniu przykrywamy miskę i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.