Kofta kebab grillowany FIT

Katarzyna
Obiad
18.08.2016 9:46
Kofta kebab grillowany FIT

Składniki (6 sztuk)25 dag łopatki wieprzowej mielonej 1 biała cebula 1 pęczek pietruszki 3 ząbki czosnku Sól i pieprz szczypta: pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kminku, kolendry cytryna Sos:mały jogurt grecki 1 ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie np. suszona bazylia Wykonanie:Cebulę, pietruszkę i czosnek zmielić, dodać do mięsa. Mięso podałam skropione cytryną, w towarzystwie sosu czosnkowego (można też podawać z sosem tzaziki- przepis tutaj). Przyrządza się go z mieszanki mielonej wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem cebuli, czosnku, pietruszki i przypraw Bliskiego Wschodu. Mięso skropić sokiem z cytryny i podawać w towarzystwie sosu. Przeglądając różne kulinarne inspiracje w sieci natknęłam się na tzw. kebaby kofta (lub kefta). kebab jest jedną z najbardziej popularnych potraw w Egipcie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/08/kofta-kebab-grillowany-fit.html