Przepis
Składniki na ciasto:
3 jajka
190 gcukru brązowego najlepszy pachnącywanilią
120 ml oleju słonecznikowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu sproszkowanego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich i laskowych pokrojonych nie za drobno
200 g marchewki startej na grubej tarce krem cytrynowy: 200 g serka mascarpone łyżka miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru sok z połówki cytryny
CIASTO MARCHEWKOWE - sposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wyłożyć pergaminem blaszkę 21x24 cm. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (będzie piękny marchewkowy efekt wizualny). Orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
W misce na dużych obrotach miksować całe jajka na puszystą masę. Dodać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Wlewać cieniutkim strumieniem olej. Do masy dodać w trzech porcjach mąkę z przyprawami. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać startą marchewkę, na koniec orzechy. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć na blaszkę i piec 60 minut.
Upieczone ciasto ostudzić. Przygotować krem: wszystkie składniki razem wymieszać. Można miksować lub ucierać łyżką.
Przestudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i posmarować połową kremu. Drugą połową posmarować wierzch. Pokroić na kwadraty i udekorować marcepanowymi marchewkami.