Marchewkowe babeczki

Krzysztof
Dekoracje
24.04.2014 12:00
Marchewkowe babeczki

Przepis

Składniki:

- 1 1/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru brązowego

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- 1/2 szklanki maślanki

- 1/3 szklanki oleju

- 1 duże jajko

- 1 średnia marchewka

- garść suszonej żurawiny

- 200 g serka białego typu Philadelphia (polecam serek kanapkowy Pic Frisch z Lidla)

- 3 łyżki cukru pudru

- 70 g masła

- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Mąkę, cukier, cynamon, proszek i sodę wymieszać w jednej misce. W drugiej misce rozmieszać maślankę, olej i jajko. Zawartość obu misek połączyć. Średnią marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do ciasta wraz z garścią żurawiny, wymieszać. Wyłożyć do papilotek (do 2/3 ich wysokości). Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 165 stopni.

Cukier puder utrzeć z miękkim masłem na jasny, puszysty krem. Dodać serek i pastę waniliową, zmiksować krótko. Nakładać za pomocą rękawa z ozdobną tylką na wystudzone babeczki. Można posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.