Przepis
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- 1 średnia marchewka
- garść suszonej żurawiny
- 200 g serka białego typu Philadelphia (polecam serek kanapkowy Pic Frisch z Lidla)
- 3 łyżki cukru pudru
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Mąkę, cukier, cynamon, proszek i sodę wymieszać w jednej misce. W drugiej misce rozmieszać maślankę, olej i jajko. Zawartość obu misek połączyć. Średnią marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do ciasta wraz z garścią żurawiny, wymieszać. Wyłożyć do papilotek (do 2/3 ich wysokości). Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 165 stopni.
Cukier puder utrzeć z miękkim masłem na jasny, puszysty krem. Dodać serek i pastę waniliową, zmiksować krótko. Nakładać za pomocą rękawa z ozdobną tylką na wystudzone babeczki. Można posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.