Kotlety schabowe z karkówki zostały podane z letnimi kurkami z natką pietruszki, można go podać z opiekanymi ziemniakami i surówką. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Kotlety panierowane smażone można przygotować tradycyjnie ze schabu, ale i z piersi kurczaka, także z kiełbasy mortadeli. Kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Panierowany Kotlet Karkówkowy przygotowuje się równie łatwo i szybko jak schaboszczak, ale w moim wykonaniu przed smażeniem ma dodatkowo nacięte brzegi, co powoduje, że mięso podczas smażenia nie kurczy się i równomiernie smaży. To jeden z naszych pomysłów na domowy obiad, dla niektórych czytelników będzie to ciekawa odmiana dla kotleta schabowego. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.